Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Monet nuoret tarvitsevat tukea, mutta saavatko he sitä? Kela ja Tampereen yliopisto analysoivat järjestelmän toimivuutta

Julkaistu 27.3.2023Päivitetty 27.3.2023

Monen nuoren elämässä tulee vastoinkäymisiä, joista voi olla vaikea päästä eteenpäin ilman sopivaa tukea järjestelmältä. Nuorten tulokehitys on ollut viime vuosikymmenen erityisen heikkoa. Kelan ja Tampereen yliopiston uusi tutkimushanke selvittää, kuinka hyvin sosiaaliturva tukee nuoria.

Nuorten toimeentuloon ja osallisuuteen vaikuttaa moni tekijä ja tilanteet ovat monimuotoisia. Osa pärjää hyvin ja pääsee eteenpäin työelämässä tai opinnoissa, kun toiset kokevat jäävänsä jumiin hankaliin tilanteisiin.

Kelan ja Tampereen yliopiston uudessa tutkimushankkeessa pureudutaan siihen, miten sosiaaliturvajärjestelmä toimii nuorten erilaisissa, muuttuvissa elämäntilanteissa. Suomen sosiaaliturva voi näyttää nuorille verrattain anteliaalta, mutta samalla tiedetään, että suomalainen järjestelmä näyttäytyy monimutkaisena ja pirstaleisena.

– Kun nuori jää jumiin, voi syntyä osattomuutta vahvistava kehä, jos vaikkapa mielenterveysongelmat ja toimeentulovaikeudet kietoutuvat yhteen. Jos järjestelmä ei pysty vastaamaan tällaisiin haasteisiin, on riskinä että nuorten koulutustaso ja toimeentulo heikkenee, sanoo Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.

Kattava tarkastelu nuorten toimeentulosta ja etuuksista – myös kansainvälistä vertailua

Tutkimushankkeessa kootaan kattava tarkastelu nuorten toimeentulosta ja etuuksien käytöstä, jossa tutkijat myös arvioivat 2000-luvun keskeisten lainmuutosten vaikutuksia nuorten sosiaaliturvaan ja toimeentuloon. Analyysiin kuuluu tarkastelu siitä, miten nuoret käyttävät eri etuuksia ja palveluita yhtäaikaisesti ja miten tämä on vuosien varrella muuttunut.

. Verrattuna muihin ikäryhmiin, nuorten tulokehitys on Suomessa 2010-luvulla ollut kaikista heikointa. Euroopan tasolla puolestaan nuorilla on ollut jo pitkään erityinen köyhyysriski. Eri maiden nuorten sosiaaliturvasta ei ole tällä hetkellä saatavissa juurikaan vertailevaa tutkimusta.

Hankkeessa tartutaan kansainvälisen vertailututkimusten puutteeseen ja kootaan yhteen tutkimusta ja tilastoja verrokkimaiden sosiaaliturvasta sekä vertaillaan eri maiden järjestelmiä mikrosimuloinnin avulla.

Tieto olennaisista ongelmakohdista auttaa kehittämään sosiaaliturvaa

Tavoitteena tutkijoilla on arvioida rekisteritutkimuksen ja data-analytiikan avulla, miten nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä tukee tai vaikeuttaa nuorten elämää eri siirtymävaiheissa. Tutkijat aikovat tunnistaa niitä olennaisia taitekohtia, joissa järjestelmä toimii erityisen huonosti ja aiheuttaa nuorille ongelmaa. Tieto näistä ongelmakohdista on oleellista, kun sosiaaliturvajärjestelmää kehitetään.

– Kun sosiaaliturvajärjestelmää kehitetään, on tärkeää tehdä sitä mahdollisimman laadukkaan tiedon perusteella. Tällä tutkimuksella haluamme auttaa päättäjiä ymmärtämään erilaisten tilanteiden todellista mittakaavaa ja merkitystä nuorten elämässä, sanoo Mikkola.

Hankkeen toteuttavat Kela ja Tampereen yliopisto Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VN TEAS) rahoituksella. Kelan puolesta tutkimusta tekevät tutkimusprofessori Hennamari Mikkola, tutkimuspäälliköt Antti Teittinen ja Karoliina Koskenvuo, erikoistutkija Ella Sihvonen sekä tutkijat Miska Simanainen ja Tuija Korpela. Myös joukko muita Kelan asiantuntijoita tukee tutkimusta. Tampereen yliopistosta tutkimusta tekevät professori Liisa Häikiö ja projektitutkija Kaisa Hynynen.

Lisätietoa

Hennamari Mikkola
tutkimusprofessori, Kela
hennamari.mikkola@kela.fi
Twitter: @mikkolahm

Tutkimushankkeen verkkosivu.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin