Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 7: kansanedustaja Hilkka Kemppi

Julkaistu 24.4.2024Päivitetty 29.4.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Tässä osassa kysymyksiin pääsee vastaamaan keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Mielestäni tämän vaalikauden tärkeimpiä uudistuksia ovat ne, jotka ovat vasta tulossa eduskuntaan käsiteltäviksi. Erityisen lämpimästi tervehdin yleistukijärjestelmää ja varsinkin yhden hakemisen malli on todella toivottava uudistus. Jokaisen poliitikon tavoitteena tulisi mielestäni olla nykyisen tukiviidakon yksinkertaistaminen. 

Näen tärkeänä myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen, mikä on ollut puolueemme pitkäjänteinen tavoite. Tuen porrastamisella voimme vähentää pitkiä työttömyysjaksoja. Toki hallituksen esityksessä alkupään tuen taso jäi ajamaani mallia matalammaksi. On valitettavaa, että tähän on liitetty aikuiskoulutustuen lakkautus. Tuki olisi mielestäni pitänyt säilyttää.

Nykyinen hallitus on mielestäni uudistamassa sosiaaliturvaa nurinpäin: ensin leikataan ja sitten yksinkertaistetaan. Olisin itse valinnut toisenlaisen tien.

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni? 

Olen Väestöliiton puheenjohtajana miettinyt paljon lapsiperheiden tilannetta ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat syntyvyyteen ja perheiden toimeentuloon. Suomessa on mielestäni melko hyvä turvaverkko perheille. Muuttuvissa elämäntilanteissa, kuten osatyökykyisyydessä, yhteiskunta pystyy ottamaan verkon kautta kiinni. Tätä ei missään nimessä saa romuttaa vaikeinakaan aikoina.

 Suhtaudun vakavasti sosiaaliturvan kehittämiseen. Siinä tulisi mielestäni olla samanlaista asennetta kuin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä. Kansanedustajat tarvitsevat enemmän tietoa sosiaaliturvasta.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?

Kirjallinen kysymykseni koskisi sitä, miten ihmiset saisi turvallisesti toimeentulotuen piiristä työelämään. Tämä on mielestäni tärkeää, koska toimeentulotuella on passivoiva vaikutus ja leikkausten myötä arviolta 100 000 ihmistä joutuu toimeentulotuen piiriin. 

Mielessäni on myös nuorten kesätyöansioiden vaikutus vanhempien saamaan toimeentulotuen määrään. Lasten työssä käynti ei saisi vaikuttaa toimeentulotuen määrään, sillä se passivoi entistä enemmän. Tällä välitetään seuraavalle sukupolvelle viestiä, että töiden tekeminen ei ole kannattavaa.

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on viikoittain asiantuntijakuulemisia Kelalta ja eduskunnan köyhyysryhmässä käsitellään säännöllisesti Kelan tuottamaa tietoa. Olen tehnyt lisäksi suoria kyselyitä Kelan asiantuntijoille ja pääjohtajalle. 

Kela on mielestäni aitiopaikalla aistimassa sitä, mitä asioita voisi kehittää ja parantaa. Ajattelin olla seuraavaksi Kelaan yhteydessä epätyypillisten työsuhteiden sosiaaliturvan kehittämisen tiimoilta. Pohdin esimerkiksi, miten kevytyrittäjyyden tai freelancereiden sosiaaliturvaa voitaisiin parantaa. 

Hilkka Kemppi

  • kansanedustaja 19.4.2019 alkaen
  • keskustan eduskuntaryhmä
  • opettaja (TAM), restonomi (AMK)
  • kotipaikka Asikkala

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin